Reference

Countit

From the very beginning, the construction of modern workplaces for the employees was the focus of the design work. A design theme that runs through…

Learn more

Reference

Ovesco

For an in-depth consideration of the building and, above all, for an understanding of the design ideas, it is advantageous to know the self-image of…

Learn more

Reference

BASF

A new laboratory building has been constructed for BASF Coatings GmbH, which, with its clear cubature and puristic effect, sets a striking accent on the…

Learn more

News

Practical training at DOMICO

Sound theoretical training is a matter of course for us, but “learning by doing” is also at the top of the list when it comes…

Learn more

News

Upper Austria Job Week – We are there!

You always wanted to get a personal impression of our company and the different jobs at DOMICO?
You are interested in the various training…

Learn more

News

Good to know! The steel cycle

Iron (Fe), the basic material for steel production, is the most common element on earth. With a mass fraction of 5%, iron ore forms a…

Learn more

Reference

Friedrich Sponsel Hall

The Friedrich Sponsel Triple Hall with a total usable area of around 940 m² was built in 1971 in the center of Erlangen. The aging…

Learn more

Reference

Airbus

With almost 3,500 m² of cleanroom space in ISO 8 and ISO 5 cleanliness classes and a cleanroom height of up to 18 meters, the…

Learn more

Reference

EnBW Education and Training Center Stuttgart

NETZ PPA also offers technical entry-level training for refugees and technical internships for school students. In total, up to 300 trainees and interns can be…

Learn more

Reference

Rosenberger

The new plant ensemble of Rosenberger Hochfrequenztechnik GmbH in Fridolfing proves that architecture, functionality and modern façade technology can also form a perfect combination in…

Learn more

Reference

1st prize DOMIGIUS 2021 – TU GRAZ laboratory building

The existing building complex “Inffeldgasse 25” is located on the campus of the Graz University of Technology in the Inffeldgründe and was built in the…

Learn more

Reference

2nd prize DOMIGIUS 2021 – Ovesco Endoscopy AG

Design and utilization concept
The aim of the building project was to combine the various uses of OVESCO Endoscopy AG, which had previously been…

Learn more

Reference

2nd prize DOMIGIUS 2021 – Ovesco Endoscopy AG

Design and utilization concept
The aim of the building project was to combine the various uses of OVESCO Endoscopy AG, which had previously been…

Learn more

Reference

3rd prize DOMIGIUS 2021 – Pirach water tower

With its distinct cylindrical silhouette and a picturesque silver-colored metal facade, the former water tower of Pirach makes an architectural statement in the hilly landscape…

Learn more

Reference

Recognition award DOMIGIUS 2021 – The house on the slope

THE TASK
Situated on the edge of the Naabauen, next to horse pastures, this steeply sloping, south-west facing property is located on the local…

Learn more

Reference

DOMIGIUS 2021 recognition award – MTU Aero Engines

The facade design was to reflect the highly technical interior of the building on the outer shell. The cuboid building cube was to be given…

Learn more

From the very beginning, the construction of modern workplaces for the employees was the focus of the design work. A design theme that runs through all decisions like a red thread is the work with the greatest possible contrast. Thus, the new building clearly deviates in its architectural language from the existing building and sets a contemporary counterpart to it. In contrast to the existing building with its regular, vertically oriented perforated facade, the new building plays with the horizontal in the form of a Planum 32 facade by DOMICO.

The window openings are also designed as a counterpoint to the existing building. The window bands, which appear as filigree and uniform as possible as a mullion and transom construction, are interrupted at irregular intervals by white screens, which lie in the plane of the metal façade and are finished with the same sheet metal as the Planum façade.

The metal façade clearly, yet subtly, emphasizes the horizontality of the structure and gives the building a caching effect. The irregularity of the panel arrangement, divided with 1cm wide horizontal and vertical joints, which jump in the different batches in a grid of 125cm, further enhances the liveliness of the facade and the horizontality, as the vertical joints blur due to the offset, but still structure the surface. This design is complex in execution and I have not noticed it in this form in this product in another project.

The basic idea of the design was the so-called pixel. In analogy to the individual pixels of a computer image, the shape and size of the building emerged from the future requirements of the employees’ workplaces. The room size with a grid dimension of 5 × 5 m, which provides space for a maximum occupancy of four workers, is called a pixel. The addition of these individual pixels results in freely combinable office sizes. This also ensures flexibility for future uses, since the employees of individual pixels can be moved to another location at any time, or entire departments can be moved to another location in the building due to the modularity, without having to reconstruct the building.

The circulation areas of the two companies on the individual floors are designed significantly differently. On the first and second floors, the walls jump back and forth, creating a broken-up circulation zone that automatically creates areas for lingering and discussion. The individual pixels can be clearly read from the outside and are supplemented at various points by colorful niches.

On the third and fourth floors, the circulation zone is more minimalist and linear in design, with a tapering of the corridor zones visually extending it further. The corridor is completely broken up on both sides with glass walls, thus offering maximum transparency.

The company COUNT IT uses the two upper floors, the company ventopay the first and second floor. In the first floor zone, areas serving the general public such as meeting rooms, lounge, communication areas, employee terrace and the reception are arranged.

The owners’ concept also includes holding celebrations and presentations, in their own building. For this reason, the areas on the first floor can be opened up as far as possible by means of mobile partition walls. A full kitchen with bar is then available for entertaining guests.
In order to better integrate the basement with the first floor, the so-called Activity Room was opened up from the first floor with a slide and an adjacent staircase. In this area, employees can discuss business solutions in a relaxed atmosphere with table soccer and billiards, or simply relax if necessary.

A spacious park area for employees is also accessible from the first floor. Immediately in front of the exits is an extensive employee terrace, which is positioned somewhat elevated in the terrain and from which one has a good overview of the park to the adjacent forest. It is also planned to erect a pavilion in the inner courtyard, which will serve as a stage for a band, the barbecue, or as a shelter in case of rain during company events.

The end of the facility is formed in the southwest by an exposed concrete structure half-buried in the slope, which will take over service functions such as the storage of garbage and garden tools.

Newsletter