..
menu
contact
CZ
DOMICO CZ, spol. s r.o.
Kreativní stavby
Průmyslová 2089
594 01Velké Meziříčí

Výherci

DOMIGIUS / Výherci
Vynikající architektura nedělá kompromisy

Že výrazný design, technická dokonalost a hospodárné provedení nemusí být v rozporu, ukázala mezinárodní architektonická cena DOMIGIUS. 

Kov ve své nejhezčí podobě

Od roku 1994 uděluje firma DOMICO jako výrobce střešních, stěnových a fasádních kovových systémů svojí architektonickou cenu. Toto ocenění se uděluje pozoruhodným stavbám, realizovaným s produkty DOMICO. Jsou tak zhodnoceny kreativní a progresivní architektonická díla a mnohostranné možnosti využití našich produktů. 

DOMIGIUS 2016 – nositelé ocenění

Celkem bylo přihlášeno 54 projektů od architektů a projektantů. 

Porota měla 29. dubna 2016 těžký úkol vybrat z hodnotných přihlášek takové objekty, které nejlépe odpovídaly hodnotícím kritériím. 

Vybrané stavby musely splňovat nejen požadavky na vysokou architektonicko-uměleckou hodnotu díla, jako např. tvar a design, ale také na technické detaily, materiálové uspořádání a funkčnost. 

Rozhodnutí poroty a vyznamenání architektů a projektantů následovalo tentýž den večer při galapředstavení DOMICO v hotelu Scalaria v St. Wolfgangu. Ceny předávali Josef Hummer (DOMICO KG), Mag. Doris Hummer (DOMICO KG) a předseda poroty Ing. Karl Cerenko (Architekt & Baufachjournalist) těmto vítězům: 

 

1. cena: Archi-kon GmbH/Csaba NAGY – Fassadenrekonstruktion des Hochregallagers Nr. II von Richter AG, Budapest 

2. cena: Architekturbüro ARKADE ZT GmbH/DI Marcel Amrhein - Steinbauer Performance Austria, Wartberg

3. cena: wup ZT GmbH wimmerundpartner/Architekt Bernhard Weinberger – Pflegewohnhaus Rudolfsheim „Ingrid Leodolter Haus“, Wien 

3. cena: Wolf Architektur ZT GmbH/Arch. DI Wolf Großruck – Museum Angerlehner, Wels

Dotace

Mezinárodní architektonická cena DOMICO je dotována částkou celkem 20.000 €. Vítězové obdrželi také plastiku „DOMIGIUS“, která byla navržena exkluzivně pro mezinárodní architektonickou cenu DOMICO. 

Plastika a nové jméno : mezinárodní architektonická cena DOMIGIUS 

Jméno DOMIGIUS je složeno z názvu firmy DOMICO a jména ELIGIUS, patrona všech kovodělných řemesel. Jméno Eligius znamená vyvolený. DOMIGIUS tak vystihuje vše, na čem stojí mezinárodní architektonická cena DOMICO. 

Svatý Eligius (lat. vyvolený) platí v katolické církvi za patrona všech kovodělných řemesel a kováren. Žil v letech 589 - 659. Vyučený zlatník se stal známým a byl králem Chlotharem II. jmenovám strážcem pokladu. Později byl vysvěcen a stal se biskupem.

1. cena: Sanace RICHTER Gedeon AG, Budapest (HU)

Autor: Archi-kon kft.
Produkt: fasáda Planum, 2611 m2, RAL 9010

Průmyslovou oblast Gyömr v Budapešti tvoří různé druhy budov. Při příchodu směrem z města vítala návštěvníky na hlavním prostranství firmy Richter Gedeon v sedmdesátých letech postavená, beztvará a částečně rozpadlá skladová budova. Když techničtí odborníci navrhli její rekonstrukci, přáním investora bylo získat reprezentativní architektonické řešení.

Architektonická kancelář Archi-kon vyhrála vypsanou soutěž s návrhem, který splňoval představy investora, tedy prosadit inovativní architektonické ztvárnění budovy, zasazené do industriálního prostředí.

Stávající 30 m vysoká skladová budova ve tvaru krychle je z hlavní silnice dobře viditelná. Rekonstrukce fasády měla dva cíle: nahradit zastaralý obklad z hlediska tepelně- i stavebně-technického materiály splňující současné požadavky a tím zároveň zlepšit reprezentaci firmy.

Při ztvárnění a provádění nové fasády bylo záměrem prosadit funkční řešení z jednoduchých prvků s charakteristickou plochou. Z hlediska tepelně-technického ideální skladba, zadem větraná fasáda, byla navržena jako souvislá plocha, která má v pozorovateli vyvolat dojem pohybu a dynamiky. Toho chtěli architekti dosáhnout s minimem prostředků. Tak přišli na nápad místo obvyklého rastrování posunout jednotlivé spáry v různých vzdálenostech od sebe a tím docílit dojem jakéhosi proudění či pohybu.

Takto vytvořený vzhled fasády byl ještě posílen stupňovitě posunutými vertikálními spárami a z fasády vystupujícími ocelovými lamelami. Tím budova získala na jedné straně vizuálně dynamický, z hlediska projíždějících řidičů stále se měnící vzhled, na druhé straně pak pohyb mraků, slunce a stínů vytváří dojem neustálého lehkého pohybu.

Použité obložení tvoří fasádní systém DOMICO Planum vč. systémové podkonstrukce. Velikosti profilů: krycí šířka 800 mm; délka: 2000 mm, barva bílá. Z fasády vystupující lamely byly provedeny z ušlechtilé oceli tl. 2 mm o velikosti 15 x 80 cm.

Zde najdete prezentaci projektu Část1 Část2

2. cena: Novostavba Steinbauer Performance Austria, Wartberg (AT)

Autor: Architekturbüro ARKADE ZT GmbH
Produkt: fasáda Planum, 1669 m2, vzhled Carbon

Sídlo firmy Steinbauer bylo vybudováno v roce 2014 ve Wartbergu, v těsné blízkosti rychlostní silnice. Nová centrála firmy Steinbauer měla výzkumné a vývojové oddělení se 40-60 pracovními místy.

Návrh

Cílem návrhu bylo koncipovat moderní a dynamickou budovu, která by vyhovovala požadavkům firmy a při použití vysoce kvalitních materiálů odpovídala přáním uživatele.

Budova má mohutnou čtvercovou základnu, která se prezentuje jako uzavřená a introvertní. Aby tento plášť nepůsobil tak těžkopádně, je zavěšená fasáda horního patra od masivního betonového soklu předsazena. Použitím kruhového světlíku získal plášť budovy lehkost. Jediný otvor do budovy se otevírá v oblasti vstupu. Tmavý fasádní plášť se rozevírá k masivní vstupní rampě. Dodatečnou zvláštnost získává vstupní prostor díky zrcadlovému stropu.

Vnitřní prostor

Po průchodu mohutným vstupním prostranstvím se na první pohled uzavřená budova projevuje jako vzdušný, světlý a otevřený útvar, kde jsou vnitřní a vnější prostory vzájemně propojené. Kanceláře v horním patře a výroba v přízemí jsou umístěny tak, že jsou vzájemně spojeny a mohou se různě kombinovat. Díky prostorové struktuře zůstávají však samostatnými částmi.

Atria

Čtyři cíleně umístěná atria, vytvořená barevně podle ročních období, prosvětlují jednotlivé prostory denním světlem.

Pracovní místa

Pracovní místa byla naplánována ve velkoplošných kancelářích, které ale mohou být rozděleny na menší úseky. Kanceláře jsou navrženy podle individuálních požadavků firmy Steinbauer : volba materiálů i barev koresponduje s firemními barvami: bílá, červená a černá.

Konstrukce

Budova je koncipována jako betonový skelet s vyzdívkou. Sokl je proveden z opískovaného pohledového betonu, nad kterým je umístěn průběžný světlík. Následně se od soklu zvedá horní patro se zavěšenou kazetovou fasádou, provedenou ze systému DOMICO Planum. V oblasti vstupu je použit rovněž pohledový beton, přes který je prostřednictvím velkoryse nadimenzovaných ocelových nosníků vyložena zavěšená fasáda. Stropy tvoří dutinové desky nebo trapézové plechy.

Fasáda

Fasáda horního patra byla provedena z produktů DOMICO. Na základě požadavku investora vybudovat jedinečnou a nápadnou budovu, byla zvlášť pro tento stavební záměr vyvinuta povrchová úprava. Podle toho byly povrchová úprava, grafické a barevné ztvárnění speciálně vyrobeny. Fasádní prvky jsou provedeny v optice "Carbon". V současnosti jsou fasádní prvky řady Planum v optice "Carbon" již zařazeny do standardního programu firmy DOMICO.

Zde najdete prezentaci projektu

3. cena: Novostavba a sanace muzea Angerlehner, Thalheim bei Wels (AT)

Autor: Wolf Architektur ZT GmbH
Produkt: fasáda Planum 2407 m2, černá barva, povrch v 5 různých kvalitativních provedeních, eloxovaný

Přehled

Stávající průmyslové haly FMT se svojí původní výrobní atmosférou budou od nynějška vyhrazeny výhradně umění a návštěvníkům muzea. Potřebné prostory vznikly provedením nástavby středního traktu a integrací do původní kancelářské budovy. V halách jsou instalovány prostory pro výstavy a představení, stejně jako sklad. V přízemí středního traktu je foyer a studovna, v horním patře pak prostory pro semináře a moderní technické centrum.

 Muzeum

Obchod, pokladna a šatny najdou návštěvníci ve středním traktu. Zde byly umístěny i různé prostorové struktury. Tak vznikla i skoro 50 metrů dlouhá spojka mezi Aiterbachem a ulicí Ascheter, která tematicky muzeum propojuje mezi Thalheim a Wels  a stavbu samotnou zasazuje mezi pobřežní vegetaci a město. Přes foyer se dostanete do výstavní haly a dále pak širokým schodištěm do 2 galerií, studovny a do sbírky grafik v horním patře.

Krabice

V halách byly stávající stěny a stropy opatřeny matným černým nátěrem. Vestavěné prvky jako sklad, schodiště a výstavní prostory působí v tomto prostředí jako "krabice" a bílé implantáty ke stávajícím prostorám. Bílé výstavní stěny procházejí celým muzeem a tvoří decentní pozadí pro umělecká díla. Architektura dává umění prostor a současná modulace nabízí přitom mnoho možností prostorových variant, takže můžeme mluvit i o prostorových obrazech. Přirozené světlo je stejnoměrně stropními šachtami pouštěno do prostoru a umožňuje subtilní vnímání měnícího se denního světla a ročních dob v souladu s uměleckými díly. Ponechaný jeřáb v hale má svoje uplatnění při přípravě a instalaci výstav. Spojení průmyslových vzpomínek a současného využití je nejsilnějším dojmem z tohoto místa.

Fasáda

Kov jako materiál původního vybavení hrál na tomto místě vždy významnou roli. Pro muzeum byl znovu požit v různých stupních opracování povrchu a řemeslně náročného zpracování, přičemž klasický fasádní rastr byl posunut a překryt.  Tím bylo citlivě doplněno vnímání stavebního tělesa, které vždy v individuální míře odráží rozmanitosti městského prostředí a přírody.

Zde najdete prezentaci projektu Část1 Část2

3. cena: Novostavba pečovatelského a bytového domu Rudolfsheim, Wien (AT)

Autor: wup ZT GmbH wimmerundpartner
Produkt: fasáda a podhled Planum 5100 m2, povrch. úprava Avorio Juvarra-Metallic

Pečovatelský dům Rudolfsheim-Fünfhaus nabízí 12 oddělení s celkem 328 lůžky, sociální a zdravotnické zařízení a mateřskou školku.

MĚSTSKÁ VÝSTAVBA

Prakticky čtvercový půdorys vybízel k provedení výškově odstupňovaného areálu. Z kompaktního stavebního tělesa byly vyčleněny čtyři velkorysé zahradní části, které byly navrženy  podle různých charakteristik. Tyto dvory leží v různých výškových úrovních, jsou částečně vzájemně propojeny a umožňují tak využití volného prostoru.

KONCEPT NÁVRHU

Základem návrhu byly velké společné plochy, které se sdružují kolem dvorů. Přibližně 100 obytných místností není propojeno přes chodby, ale přes společné plochy. Zpřístupněné plochy se tak staly komunikačními zónami s mnohočetným využitím (jídlo, odpočinek, setkávání, diskuze, hry atd.)

Tímto uspořádáním vznikl zcela nový prostorová koncept s různým využitím: procházky mohou probíhat i za hranicemi jednotlivých oddělení a nabízejí zajímavé pohledy do zahradních částí a do města. Vznikl tak prostor zvoucí nejen k procházkám a vzájemné komunikace, ale nabízí i jasně ohraničené zóny určené k odpočinku.

Obytné místnosti samotné mají vedle vnější lodžie i malou předzahrádku - vnitřní lodžii.  Každý obyvatel se tak může ze svého pokoje nejen aktivně, ale i pasivně bezprostředně účastnit života na oddělení.

FASÁDA

Mezi zlatem a stříbrem, s lehkým zeleným nádechem, předávající vně téma přírodního prostoru, světlá s jemným leskem, korespondující s vnitřním prostorem.....takové měly barvy být. Po intenzivním hledání a mnoha pokusech našla firma DOMICO přesvědčivé řešení. Lehký zelený tón fasády se opírá o čtyři zelené vnitřní dvory a transportuje je vně objektu. Lesklý povrch ukazuje kazety DOMICO vždy podle dopadajícího světla v jiném barevném tónu a vytváří tak jeho pestrý vzhled. Uspořádání kazet a použití nejen stínových, ale i nevýrazných spár vytváří zajímavý obraz fasády a podtrhuje vodorovné členění budovy, které zvýraznilo i využití arkýřů.

Zde najdete prezentaci projektu Prezentace projektu

Všechny přihlášené projekty do mezinárodní architektonické soutěže DOMICO najdete zde.